ECHO I og ECHO II krysser hverandre

Brev nr. 63 fra Olaf Hassel, datert 9. juni 1972

"Med fornøyelse sender jeg deg et fotografi og skisse av enestående himmelfenomen - to lyssterke ballongsatellitter som krysset hverandre. Se avisutklipp derom. Jeg sto i takvinduet for å fotografere satellittenes banekryssning. Da jeg ikke kunne få fotografiapparatet med tre korte ben til å stå rolig i takvinduet, måtte jeg stige ned og løp til annen loftsvindu mot syd. Heller ikke i åpent vindu kunne fotografiapparatet oppstilles. Jeg måtte til nød legge foto.app. på siden på vinduskarmen.

Vanskelig å holde fotografiapparatet rolig mens jeg med en finger trykket en knapp ned under tidseksponeringen. Likevel var jeg heldig med litt håndrystelse. Ellers ville jeg ikke se hvor hver satellitt befant seg i rettlinjete baner før de krysset banene.

Under observasjoner av Echo I noen år var det tydelig forandringer i banen fra vest til øst - ikke høyrere enn ca. 30 grader på sydhimmelen. I løpet av uker og måneder viste dens avlange banes apogeum mot vest, senere høyest i syd og senere mot øst. Banens perigeum var lavere i SW, lavere i S og mot SE. Både Echo I og Echo II falt og brente opp etter noen års omløp for ca. 4-6 år siden."