På Oslo Døveskole for 51 år siden

da frk. Tharaldsen var skolens yngste lærerinne

Av Olaf Hassel, i "Tegn og Tale" nr. 1, 1. januar 1965. Fra 1914. Olaf Hassel (lengst til høyre) har tegnet et skip ved bryggen på skoletavlen, i forbindelse med at lærerinnen, frk. Tharaldsen, forteller om Robinson Crusoe.

Ovenstående bilde av Oslo døveskoles elever i 7.klasse ble tatt 17. februar 1914, for 51 år siden. Sittende i forgrunnen døveskolens dengang yngste lærerinne, som lever ennå. En forstørret utgave av dette bilde ble benyttet i døveskolens avdeling på Norges 100 års jubileumsutstilling i Frognerparken i Oslo sommeren 1914. Et slikt bilde sto også i en av Oslo-avisene, "Tidens Tegn" (nå "Verdens Gang") med en informativ artikkel om døve av døveskolestyrer Per Anderson.

Navnene på de 9 elevene er fra venstre til høyre: Gustav Braathen, Margit Madsen, Dagny Aslaksen, Olivia Olsen, Birger Bergersen, Trygve Blilie, Georg Olsen stående ved globusen, Alfred Torp og Olaf Hassel.

Av de 9 elever, er fire avgått ved døden: Margit Madsen (fru Hanto), Birger Bergersen, Trygve Blilie og Georg Olsen.

Etter å være utskrevet fra døveskolen, reiste Dagny Aslaksen til New York, hvor hennes foreldre hadde tilflyttet fra Hisøy utenfor Arendal. Hennes skjebne i USA er ennå ukjent.

Syv år etter utvandret også annonsetegner Georg Olsen til New York, hvor han døde for 12-13 år siden.

De to andre fikk en tragisk ende på sitt liv allerede 3-4 år etter konfirmasjonen.

Under den første verdenskrig oppsto en ondartet influensaepidemi i Spania. Som "spanskesyken" spredte den seg hurtig i Europa og i nesten hele verden. Den fryktede sykdommen medførte i mange tilfeller døden etter 1-3 dagers lidelser i 1918-1920. Av anmeldte 374.288 syke i Norge i 1918 døde 7.308. Ifølge en Drammens-avis høsten 1918, ble min kamerat Birger Bergersen i Hyggen ved Drammensfjorden angrepet av spanskesyken. Hans far meldte hos soknepresten om sin sønns død, og bestilte kiste i Drammen. Da han kom hjem, ble også han syk og døde. Så ble hans kone og en yngre sønn, som kom hjem fra Oslo, også syke. Faren og hans døve sønn ble begravd samme dag.

Et halvt år etter, døde Trygve Blilie ved et sjeldent ulykkestilfelle i sitt hjem på Toten. Ifølge en avisnotis, kjørte han med hesten et lass halm inn på låven. Uventet brast låvetaket, falt ned og drepte ham. Årsaken var for mye tung snø på taket.

Tegn og Tales julenummer 1963 brakte et bilde av frk. Tharaldsen sammen med voksne døve, som i 1923 var hennes elever og konfirmanter. Under døvelandsmøtet i Oslo i sommer, var det meningen å fotografere oss 4 gjenlevende konfirmanter fra 1914 sammen med frk. Tharaldsen. Dessverre kunne det ikke la seg gjøre, fordi lærerinnen på den tiden ikke var frisk, og en av oss fire kom ikke til landsmøtet.