Dag 12:

Hotell 18.-19. sept.: Lemon Tree Sec-60

Video 59 (31 sek): Fra et hotellrom

Video 60 (9 sek): En ape sett fra hotellrommet

Taj Mahal står naturligvis på UNESCOs verdensarvliste, og også kalt verdens 8. underverk. Ca. 20.000 arbeidere var med på å bygge det hvite marmorbygget.

Video 61 (14 sek): Taj Mahal

Den sarte, nesten gjennomlyselige overflaten spiller sammen med solskinnet på en helt annen måte enn andre stenarter. Fra sommermorgener, hvor først kupelen og deretter den østvendte av de fier symmetriske buer under den blir farvet dyp rosa, til tåkete vinterformiddager, hvor den hvite himmel står i ett med den støvede marmor og gjør den luftig som tåken omkring den.

Taj Mahal er oppført som et gravmonument over stormogulen Shah Jahans yndlingskone, Arjumand Bano Begum, ofte kjent under navnet Mumtaz Mahal, som døde i 1631. Fra den sydvendte port går det en snorrett linje ca 150 meter gjennom den fullstendig symmetriske lysthage opp til, og inn i, det kjempe marmormonument, hvor Mumtazs grav tilsynelatende ligger omtrent i midten. Faktisk ligger hun et sted under monumentet, men det er en annen sak.

På høyre og venstre side er alt identisk. Selv moskeen til venstre for Taj Mahal, som vender mot Mekka som den skal, er også bygget til høyre utelukkende for å gjøre symmetrien perfekt, bedehuset til høyre er altså ikke i bruk da det vender den gale veien. Det er derfor også mye mer slående at Shah Jahans egen grav ligger som en asymmetrisk marmorforhøyning like til venstre for Mumtazs inne i kammeret under kuppelen. Grunnen til at han ble avsagt som hersker av sin sønn, Aurangzeb, og tilbragte sine siste år innesperret i Agra Fort, angivelig med utsikt til Taj Mahal, litt lenger nede av Yamunafloden.

Taj Mahal er angivelig designet som en kopi av Paradisets hage, som ble opptegnet i en gammel sufitekst. Koransitater innfeldt over inngangsporten i sort marmor kan oversettes til «Kom inn i mitt paradis». Om det er Shah Jahan som byr besøkende inn i en jordisk paradishage, eller det er Allah, som byr de døende innenfor i paradis, er dermed et åpent spørsmål, og setter et noe blasfemisk likhetstegn mellom den megalomaniske stormogul og Gud.

Det røde Agra-fortet ble bygd under tre regjerende stormoguler. Også det står på UNESCOs verdensarvliste.

Plenene innenfor murene på Agras store fort omgav for 450 år siden Nord-Indias maktsentrum. Fundamentet ble bygget under keiser Akbar, m en det var senere, under Shah Jahan, at fortets vakre bygninger ble bygget, samtidig med Taj Mahal litt lenger oppe av floden. Det var her, Jahan trakk seg tilbake til, etter at han hadde kjempet om makten med sin yngste sønn, Aurangzeb, og tapte.

Gå tilbake til menyen klikke på PIL TILBAKE med musen, oppe på venstre hjørne.